Saxcussion

Yle1 Uudet levyt 6.10.2011:
Uudella SaxCussion-levyllä pääosassa on saksofonin ja lyömäsoitinten yhteistyö. Napakasti iskutettu oman aikamme musiikki on Tuomisalon ydinosaamista, ja levystä välittyy suomalaisessa nykymusiikissa harvinainen svengi ja soittamisen riemu. Tuomisalolla vaikuttaa olleen lyömäsoittaja Aki Virtasen kanssa suorastaan hauskaa, niin pakotonta, kaunista ja musikaalista on meno etenkin Markku Nikulan, Mikko Heiniön ja Tomi Räisäsen kappaleissa.
Tim Pagen free-vaikutteisen teoksen Tuomisalo soittaa fiksusti freeguru Mika Kallion kanssa. Vaikka varttitunti tuntuu pitkältä ajalta luritella niitä näitä, Kallion sävykäs rumpalointi pitää menoa yllä. Erik Bergmanin Quint-Essence -kappaleessa vierailee Akateeminen saksofonikvartetti, jonka tiukka yhteissoitto ei edelleenkään jätä kysyttävää.
Kun levyllä on seitsemän omaleimaisen säveltäjän kahdeksan hyvin erikoista teosta, sen tarkempi esittely veisi tuntikaupalla aikaa. Niinpä lienee pakko tyytyä toteamaan, että äänellisen seikkailumielen ja riemukkaan muusikkouden suhteen levy on toistaiseksi vuoden parasta antia.