Ajankohtaista

Saksofonitohtori Olli-Pekka Tuomisalo on 1990-luvun lopulta asti intohimoisesti tilannut, esittänyt ja levyttänyt uutta suomalaista saksofonimusiikkia ja tutkinut maamme saksofonin- ja klarinetinsoiton jo unohdettuakin historiaa.

Tuomisalolta on juuri ilmestynyt kaksi mammuttimaista julkaisua.

                      Julkaisuista pidempiaikaisen työn tulos on Tuomisalon uusi kirja ”Näkymättömät puurtajat – suomalaisen klarinetin ja saksofonin historia”. Siihen Tuomisalo on kirjoittanut lukemattomien varhaisten klarinetistiemme ja saksofonistiemme elämäntarinat. Ne linkittyvät toisiinsa runsailla uusilla tiedoilla maamme varhaisesta orkesterielämästä, jazzmusiikin alkuhämäristä ja muusikoiden monipuolisista toimenkuvista. Kirjan julkaisija on Aviador.

Kevään ja kesän aikana Tuomisalo on ensilevyttänyt peräti 27 suomalaista klarinetti- ja saksofonisävellystä, joukossa maamme ensimmäinen puhallinkamarimusiikkiteos eli August Engelbergin Sekstetto huilulle, klarinetille ja jousikvartetille. Muita säveltäjänimiä ovat mm. Sulho Ranta, Heikki Klemetti, Väinö Haapalainen, Matti Rajula, Holger Sihvola, Toivo Elovaara, Paavo Heininen, Oliver Kohlenberg, Maija Ruuskanen, Tapani Länsiö, Atte Tenkanen, Lasse Kallioniemi – ja Tuomisalo itse.

”Maaliskuun lopussa tuli sellainen olo että on annettava oma vaikka kuinka vähäinenkin panos freelance-kavereiden tukemiseksi. Heti tilanteen salliessa laitoin muutaman vuoden säästöt sileäksi ja kasasin n. 30-henkisen orkesterin ja toteutin yhden pitkäaikaisen unelmani eli klarinettilevyn. Ensilevytykset orkesterin kanssa (Sulho Ranta: Ilta, Väinö Haapalainen: Uni, Heikki Klemetti: Valssi) ja itseäni pianolla säestäen (Rajula: Mesikämmen, Holger Sihvola: Sävelleikkiä jne) sekä loistavalla porukalla ensimmäisen suomalaisen puhallinkamarimusiikkiteoksen (Engelberg 1850) taltiointi. Tupla-CD:n toinen levy kuvastaa tätä vuotta – levytin itseni kanssa Maija Ruuskasen, Atte Tenkasen, Lasse Kallioniemen, Oliver Kohlenbergin ja jonkun O-P Tuomisalon saksofonikvartetot sekä läjän soolokappaleita Paavo Heinisen ja Tapani Länsiön kynistä. Näillä projekteilla toivon voivani tuoda valoa osin historian hämäriin jo vaipuneiden ihmisten tekemisiin ja kohtaloihin, tuoda kuuluviin tämän hetken enemmän tai vähemmän huomiota saaneiden säveltäjien persoonallisia ääniä ja hienoa teoksia sekä rakentaa tulevaisuutta jossa historian tuntemus, tässä hetkessä eläminen ja eteenpäin katsominen ovat tasapainossa.”