Elokuun illoissa on ollut yllätyksiä kesä toisensa perään. Sellaiseksi muodostui nyt Olli-Pekka Tuomisalon iltapäiväkonsertti lauantaina. Nuori saksofonivirtuoosi läväytti ilmoille huikean soinnillisen ilotulituksen, josta perinteinen klassinen akateemisuus oli kaukana.

Konsertin ohjelma rakentui aikamme musiikin varaan. Saksofoni on klassisena orkesteri- ja soolosoittimena varsin nuori, ja soittimelle sävelletty musiikki on myös vanhimmillaan viime vuosisadalta. Konsertissa kuultu musiikki oli kuitenkin kauttaaltaan lennokkaan mukaansatempaavaa ja näin ensikuulemaltakin tutunoloista.

Lawson Lunden Sonaatti avasi konsertin valtavalla energialla. Tuomisalon tiukka rytminen ote sai musiikin vyörymään efektiivisellä räväkkyydellä. Hidas toinen osa lauloi suloisena ja viimeisessä osassa nuori huimapää näytti taas teknisen osaamisensa, jolle ei tuntunut rajoja olevan. Hurjat kielitykset napsahtivat paikalleen ällistyttävällä varmuudella.

Maija Ruuskasen Wellamo eteni pyörteisenä ja kaikuisana sointimassana. Sopraanosaksofonin heleä sointi maustui kauniilla vibratolla.
Juho Miettisen vuonna 2005 syntynyt Sonaatti laajentaa saksofonin sointimaailmaa. Se operoi efekteillä ja sointikentillä. Tuomisalon tekniikka mahdollistaa huikeat juoksutukset ja äärimmäisen korkealle kipuavat melodiat. Musiikki soi kuin tunnetilana.

Konsertin romanttinen osuus kuultiin George de Godzinskyn kappaleessa Syysrunoelma. Melodia lauloi hehkuvalla tunteella, musiikki eteni levollisen kauniina aina viimeistä morendoa myöten. Konsertin lopuksi kuultiin Richard Rodney Bennettin Three piece suite. Tuomisalo irrotteli musiikin hurjaan menoon ja sai koko konsertin energisenä duoparina soittaneen Risto-Matti Marinin täysillä mukaan. Taiturimaisesti samban, ragtimen ja jazzin keinoja käyttävä sävellys oli lennokkuudessaan ja rytmisessä hurjuudessaan upea. Tuomisalon suvereeni tekniikka ja äärimmäisen viimeistelty intonaatio tekivät tulkinnasta juhlaa.

Salintäysi yleisö sai ylimääräisenä vielä ihastuttavan Ellington-hetken.

(Kymen Sanomat 20.8.2007, Hannele Dolk)